Ο Afragos.gr αποτελεί ηλεκτρονικό ιστολόγιο Ειδησεογραφίας, Ταξιδιού και Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης προσφέρει ένα πλουραλιστικό δημόσιο βήμα προβληματισμού και ανάλυσης, αλλά και ειδήσεις, επιλεγμένες από ένα ευρύ δίκτυο πηγών, για τα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ-ΜΑΧΙΕΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Σκέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Λέσβο


Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις διάφορες κινήσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Διακρίνω γενικά μια ενδιαφέρουσα πολιτική και αυτοδιοικητική ζύμωση.
Αφού ξεκαθαρίσω ότι δεν συμμετέχω με οποιαδήποτε μορφή (παρόλο ότι ‘γαργαλήθηκα’) σε κάποιον συνδυασμό αφού τόσο η επαγγελματική μου ενασχόληση δεν το επιτρέπει αλλά και γιατί κυρίως το ενδιαφέρον μου είναι σε ολιστικές πολιτικές πρακτικές που σχεδιάζονται σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σας παραθέτω την άποψη μου και αντίληψη μου για τους υποψηφίους και τα προγράμματα που έως τώρα έχουν ανακοινωθεί.  
Σχέδιο για τον νέο Δήμο σκέφτομαι να σας αναπτύξω στο μέλλον, όπως κάνω πάντα τα τελευταία 20 χρόνια. Γιατί δεν θέλω να κάνω κριτική χωρίς να αντιπροτείνω κάτι.

Δήμος Δυτικής Λέσβου
Μου άρεσε πολύ η υποψηφιότητα του Στρατή Ζαφείρη (αν και δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο) και θεωρώ στην σωστή κατεύθυνση πολλά από τα προγραμματικά του λεγόμενα όπως πχ τα κάτωθι:
«-επιδιώξει να αποτελέσει την «ομπρέλα» για την προώθηση των τοπικών προσπαθειών, τόσο στην επίλυση προβλημάτων, όσο και στην πρόοδο της παραγωγικής – αναπτυξιακής διαδικασίας…
- Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στο λιμάνι του Σιγρίου…
-τίθεται ως ισχυρό κέντρο σχεδιασμού πολιτικής για το δήμο, η Καλλονή, ενώ οι εκτελεστικές μονάδες αυτών των πολιτικών, των συγκεκριμένων στόχων που θα θέσουμε, θα είναι στα χωριά μας».

Αναμένω για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τις θέσεις των συντοπιτών μου Καλλονιατών των Άκη Βέρρου (τον θεωρώ φαβορί) και Νίκου Χήρα. Ενώ συγχαρητήρια ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ (που κατά τ’ άλλα τα έχει κάνει μαντάρα) να δημιουργήσει τον νέο Δήμο αλλά και να τον υποστηρίξει με μια πολύ αξιόλογη προσωπικότητα.

Σημείωση: Η πρώτη ενέργεια του νέου Δήμου θα πρέπει να είναι η αλλαγή του ονόματος από Δήμος Δυτικής Λέσβου σε Δήμο Μήθυμνας για ιστορικούς αλλά κυρίως λόγους Μάρκετινγκ. Ο Δήμος πρέπει να είναι από μόνος του ένα δυνατό Εμπορικό Σήμα (Brand Name).

Δήμος Μυτιλήνης,

Μου άρεσε πολύ η ανακοίνωση του Κώστα Αστυρακάκη, και πιστεύω η τοποθέτηση του για ένα «ελκυστικό Δήμο» είναι όλα τα λεφτά.

Επίσης μου άρεσε η τοποθέτηση του Παναγιώτη Παρασκευαϊδη που αναφέρετε στον «ξενιτεμό των νέων ανθρώπων από τον τόπο μας που αποτελεί Εθνική καταστροφή…»
Θετικά βλέπω και την τοποθέτηση της υποψηφίας του ΚΚΕ Νίκης Τσιριγώτη και με βρίσκει σύμφωνο το κάτωθι απόσπασμα από την ομιλία της «για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη αλλά να διεκδικήσει τη ζωή που μας αξίζει και που οι υπόλοιποι θεωρούν ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ενός δημοτικού συμβουλίου».
αρκεί να δώσουν οι ως άνω υποψήφιοι περιεχόμενο προσεχώς.

Δεν μου άρεσε καθόλου η επιλογή του λογότυπου (που αποδείχτηκε και προβληματικό ως προς την πνευματική χρήση)  και του ονόματος του συνδυασμού του Στρατή Κύτελη -αν και τον θεωρώ φαβορί. Για εκλογές στον Δήμο Μυτιλήνης εμπλέκεστε και όχι για την ΓΣΕΕ. Στρατή ξυπνήστε εκεί.

Τέλως, θεωρώ ότι παρόλη την φιλότιμη προσπάθεια του συμφοιτητή Παναγιώτη Ζαφειρίου ο προγραμματισμός είναι παλαιομοδίτικος και κενός πραγματισμού , ενώ η κα Εριφύλλη Χιωτέλλη μου έκανε τη χειρότερη  εντύπωση αφού ‘προλόγισε’ την σκέψη της για την Μυτιλήνη με αναφορές στον ρατσισμό, την ακροδεξιά, την θρησκευτικότητα, την μετανάστευση και την εθνικότητα.
Ερώτηση: Τι θέλει να πει η ‘ποιήτρια’ στην παράγραφο Θέλουμε ένα Δήμο αλληλέγγυο, ανοιχτό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό!” που παραπέμπει στην «Ανοικτή Κοινωνία»?

Δεν έχω καταφέρει ακόμη να σχηματίσω καλύτερη άποψη για τους συνδυασμούς των «Ελευθέρων Πολιτών» και του Μιχάλη Μαμάκου.

Παρατήρηση 1: Hello, ο σταυρός είναι το σύμβολο της Χριστιανοσύνης δεν ανήκει ούτε σε ακροδεξιούς, ούτε σε ρατσιστές ούτε αντιμάχεται άλλες θρησκείες (και κακώς κάνουν όλοι αυτοί που τα συνδέουν) και θα συμφωνήσω με την κα Τσιριγώτη ότι κακώς εμπλέκουν το θέμα με τα Δημοτικά δρώμενα.
Παρατήρηση 2: Για τις Περιφερειακές εκλογές επειδή ουσιαστικά αντανακλούν τις απόψεις των κομμάτων για την Κοινωνία (παρόλο που τα πρόσωπα έχουν την σημασία τους) δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο.
Φιλικά
Γεώργιος Τιμ. Παλαιολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων
email: gpaleol@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου